Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου 2012

Εσείς; Είστε φεμινίστρια;;;


Γράφει η Ρίκη Ματαλλιωτάκη

Μερικές δεκαετίες πριν οι γυναίκες στην προσπάθεια τους να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους  και να αποδείξουν ότι είναι ικανές να αυτονομηθούν, έκαιγαν τα σουτιέν τους στις πλατείες ενώ τα κάποια υπολείμματα τους τα ανέμιζαν σαν λάφυρο απόδειξης τούτης της περιβόητης ελευθερίας που επί αιώνες δοκίμαζαν την στέρηση της.
Από εκεί κι έπειτα όμως πέρασαν όπως είπαμε κάποιες δεκαετίες κα η έννοια του φεμινισμού διαστρεβλώθηκε όπως ως γνωστόν διαστρεβλώνονται όλες οι έννοιες , όλων των μεγάλων ιδεών  που κατά τακτά διαστήματα προσπάθησαν να επικρατήσουν στον πλανήτη μας.
Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης διαστρέβλωσης; Όχι ένα, πολλά, πάμπολλα, αμέτρητα, και ιδού μερικά μόνο από αυτά:
Γυναίκες που στην προσπάθεια τους να αποδείξουν ότι όντως συμβαδίζουν με τους καιρούς του φεμινισμού άρα λοιπόν είναι «trendy», συμβιώνουν με τρωκτικά στα σπίτια τους μια και δεν επιθυμούν επαφές, με σφουγγαρόπανα, ξεσκονόπανα, απορρυπαντικά κι οτιδήποτε άλλο υπενθυμίζει τους πεντακάθαρους μεν αλλά καταπιεσμένους και χαλεπούς καιρούς της μαμάς τους και της γιαγιάς τους
Γυναίκες που κυκλοφορούν με παρουσιαστικό που ουδεμία σχέση έχει με παρουσιαστικό γυναίκας..(Ένα πράγμα που φέρνει προς το κουτσαβάκη με το μπεγλέρι ανά χείρας, αν σας λέει κάτι η εικόνα..)
   Γυναίκες που βρίζουν σαν λιμενεργάτες αφού η ευγένεια και η λεπτότητα, καθοριστικά χαραχτηριστικά της άλλοτε γυναικείας υπόστασης, πλέον είναι «out»
Και προπάντων.. (αυτό δυστυχώς δεν το σκέφτηκαν στους καιρούς του ολοκαυτώματος των σουτιέν) γυναίκες που εκτός του ότι βρίζουν σκληρά σαν λιμενεργάτες, δουλεύουν επίσης εξίσου σκληρά σαν λιμενεργάτες αφού ευτυχώς για τους άντρες μα δυστυχώς για εμάς τις γυναίκες, και ειδικά τις Ελληνίδες, κατ΄ ουσία επιφορτιστήκαμε μόνο τις υποχρεώσεις και όχι τα δικαιώματα και τα αγαθά του φεμινισμού…
Δεν πιστεύω να είδατε εσείς ποτέ κανένα πατέρα να τρέχει από την υπηρεσία του ανά τρίωρο για να θηλάσει το μωρό του .. Ή έστω στην έσχατη περίπτωση να ανησυχεί και να παίρνει τηλέφωνο την μπειμπυ σίτερ ανά πεντάλεπτο το αργότερο για να διαπιστώσει αν ο γιος του ήπιε και τα εκατό πενήντα γραμμάρια το γάλα του. Αφού θα το κάνει η μαμά και συγχρόνως θα φέρει και το δεύτερο μισθό στο σπίτι ο οποίος βεβαίως θα βοηθήσει τον ίδιο να πίνει πιο άνετα το καφεδάκι του το απόγευμα στο καφενείο Την ώρα ακριβώς που η σύγχρονη- φεμινίστρια μεν αλλά δουλάρα  δε θα κάνει όλες τις υπόλοιπες δουλειές στο σπίτι..
Εν πάση περιπτώσει όμως στην ερώτηση «είστε φεμινίστρια;» εσείς τολμάτε να απαντήσετε;;;
Αν ναι, ιδού η Ρόδος, ιδού και το π…… (στην κυριολεξία ) της σημερινής, γυναικείας πραγματικότητας.

4 σχόλια:

Κλεοπάτρα Μ. είπε...

Υπήρξαν διάφορες εκφάνσεις του φεμινισμού. Εμφανίσθηκε σαν αγώνας της γυναίκας να αποκτήσει ίσα πολιτικά δικαιώματα και να βελτιώσει την θέση της, αλλά στην πορεία κομμάτι του φεμινιστικού κινήματος άρχιζε να υποστηρίζει κάτι αναχρονιστικές αντιλήψεις περί κατωτερότητας του φύλου της γυναίκας. Όπως το κόμμα TEA PARTY της Σάρα Πέϊλιν στην Αμερικη ή οι γυναίκες φασιστικών κομμάτων (αποδέχονται την υποταγή στον άντρα).

Σήμερα το κλασσικό φεμινιστικό κίνημα έχει ενσωματωθεί στο αγώνα των κατώτερων μέσα στην σφαίρα της οικονομίας κοινωνικών τάξεων, αφού η γυναίκα εργαζόμενη βλέπει τα συμφέροντά της πλάι στον άντρα και όχι πίσω του.

Βέβαια ο ρόλος της γυναίκας και ως μητέρας δεν πρέπει να της αφαιρεί το δικαίωμα στην εργασία αλλά πρέπει μέσα στον αγώνα της να διεκδικήσει διευκολύνσεις και κοινωνικές δομές για να στηρίξει την επιλογή της να γίνει μητέρα. Όλα αυτά βέβαια, έχουμε δρόμο για να τα κατακτήσουμε, περισσότερο σήμερα που γκρεμίζονται βίαια.

Οι βωμολοχίες είναι πολύ άσχημες και για τους άντρες και για τις γυναίκες. Σεξισμός μπορεί να υπάρχει και προς τα δύο φύλα. Γι΄αυτό είναι να αναρωτιέσαι με καθημερινές εκφράσεις του τύπου :

''τι λες μωρή βρώμα....,άντε πλύνε κανά πιάτο..., άντε να ξυρίσεις το μουνί σου..., πουτάνα θα είσαι αφού είναι το αιώνιο επάγγελμά σου...''

Χρησιμοποιούνται πολύ και δυστυχώς δείχνουν πως ο αγώνας της γυναίκας να κατακτήσει αληθινή ισότητα, με την έννοια να έχει ίσες ευκαιρίες με τον άντρα (και όχι να κάνουν τα ίδια πράγματα), έχει πολύ μέλλον ακόμα.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Συμφωνώ απόλυτα αγαπητή Κλεοπάτρα.
Οι βωμολοχίες είναι πολύ άσχημες και για τους άντρες και για τις γυναίκες, γι' αυτό καλά κάνεις να αναρωτιέσαι με καθημερινές εκφράσεις του τύπου :

''τι λες μωρή βρώμα....,άντε πλύνε κανά πιάτο..., άντε να ξυρίσεις το μουνί σου..., πουτάνα θα είσαι αφού είναι το αιώνιο επάγγελμά σου...'' όπως επίσης και για κάποιες άλλες τύπου " οι έλληνας είναι ακόμα ρατσιστές και θέλουν να διαιωνιστεί η δική τους φάτσα, ο δικός τους κώλος, κι ας είναι δυο επι δυο, δεν έχει σκεφτεί ποτέ ο Έλληνας πατέρας''μακάρι την κόρη μου να τη γαμούσε ένας ωραίος μαύρος, να βγεί το εγγονάκι μου ωραίο.'' Όοοχι. Προτιμάει να διαιωνίσει την φάτσα, προτιμάει το εγγονάκι του να γίνει 1,50 μ. στο ύψος, αλλά να του μοιάζει. Στ' αρχίδια του αν το εγγονάκι δεν θα παίξει ποτέ στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου, αρκεί να του μοιάζει. Να πάρει και το όνομά του. Δεν πα να τον λένε και Παπάρα. Δεν έχει σημασία. Και το εγγόνι θα λέγεται Παπάρας. Οι Παπάρηδες πρέπει να διαιωνίζονται.-

ΛΟΙΠΌΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΕ ΚΥΝΗΓΆΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΠΈΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΝΑ ΚΥΝΗΓΆΤΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΊΚΤΥΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΚΥΡΙΑ, ΘΑ ΣΑΣ ΓΙΝΕΙ ΕΜΜΟΝΉ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

Κλεοπάτρα Μ. είπε...

Το τελευταίο δεν το έπιασα. Πάντως πρόκειται για κραυγή απόγνωσης για το σύνδρομο καταδίωξης.

Είναι μια ψυχιατρική ασθένεια.

Κατά τα άλλα, είναι και όλες αυτές οι εκφράσεις πράγματι χυδαίες γιατί και ο Έλληνας άνθρωπος είναι πρώτα από όλα. Οι εθνικότητες δημιουγούν ρατσισμούς.

Ρίκη Ματαλλιωτάκη είπε...

Να σου πω την αλήθεια ούτε εγώ έπιασα το πρώτο δικό σου...δεν βαριέσαι όμως.
Για τον ρατσισμό θα με βρεις σύμφωνη, αρκεί να μην υπάρχει απο καμιά μεριά.
Να είσαι καλά πάντως που επισκέφτηκες το μπλοκ μου.
Σ ευχαριστώ