Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Εκκλησίες....εκκλησίες....εκκλησίες





Χθες, πήγε για πρώτη φορά μια φίλη μου το παιδί της στο δημόσιο προνήπιο, στο ίδιο ακριβώς που πήγα και εγω την κόρη μου πριν 20 χρόνια....
Πίστέψτε με, τίποτα δεν άλλαξε όλα αυτα τα χρόνια....20 χρόνια πριν, και είκοσι χρόνια μετά, η ίδια ακριβώς κατασταση που επικρατούσε, επικρατεί.
Η τουαλέτα έξω, η βρύση για να πλύνουν τα παιδιά τα χεράκια τους έξω, μια μισοσαπιμένη σιδερένια πόρτα με τζαμαρία που κινδυνεύουν ανα πάσα ώρα τα παιδιά , όχι μόνο να την ανοίξουν με μέγιστη ευκολία και να βγουν έξω, αλλά να πέσουν και πάνω στη τζαμαρία  και να σφαχτουν.
Και το...νερό τους, θα το κουβαλούν κάθε πρωί αυτά.....
Ενα χαλι μαύρο με δυο λόγια, ενα τριτοκοσμικό σχολείο με ολη την κυριολεξία της λέξης σε μια, υποτιθεται, απο τις πιο καλές συνοικίες του Ηρακλείου....βάλτε κατά νου τις υποδεέστερες.
Και δίπλα, παραδίπλα, πιο δίπλα, πιο πέρα, πιο παραπέρα, πιο κάτω, πιο
 παρακάτω, να να υψώνονται  η μια μετά την άλλη  
εκκλησίες....εκκλησίες....εκκλησίες....
 Κι ας υπήρχε κάποτε κι ένας Κοσμάς Αιτωλός που βροντοφώναζε:
«Η Ελλάδα θέλει σχολεία για να πάει μπροστά, όχι εκκλησίες.....»

Υ.Γ
Παρεπιπτόντως, τα απαραίτητα για ενα παιδί του προνήπιου, κοστίζουν 80 ευρώ....τουτέστιν αν εχεις ενα παιδί στο νηπιο, ένα στο προνήπιο, κι ένα στο δημοτικό,―να βάλουμε κι ένα γυμνάσιο; α πα πα πα― φασκελοκουκούλωστα....απλά δεν τρως εσύ μετα....μην πω και τα ίδια τα παιδια...
Δωρεάν παιδεία λέμε έπειτα...