Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΞΥΠΝΗΣΤΕ: Το 23,7% των παιδιών ΠΕΙΝΑΝΕ

Είναι συχνές οι φορές, και τον τελευταίο καιρό γίνονται ακόμα πιο συχνές, που σιχαίνομαι τον ίδιο τον εαυτό μου, και μαζί με αυτόν και όλους τους υπόλοιπους σαν εμένα, καθώς αναρωτιέμαι:
Μα πως είναι δυνατόν; Πως είναι δυνατόν να κάθομαι αναπαυτικά σε μια καρέκλα ενώ γύρω μου βλέπω τόση φτώχεια...τόσα παιδικά πεινασμένα μάτια...,
Μα πως είναι δυνατόν; Πως είναι δυνατόν να γεμίζω το σπίτι μου με ψεύτικα λαμπιόνια και να περιμένω απο αυτά να μου δώσουν φως, ενώ γύρω μου το φως απο τόσες παιδικές ζωές που δεν ανέτειλε ακόμα κινδυνεύει να σβήσει...
Πως είναι δυνατόν ρε γμτ;;;;;;;;;;;Πως είναι δυνατόν;;;;;;;;;
Γιατί κοιμόμαστε τόσο ύπνο βαθύ;;;;;
ΡΙΚΗ

Τελικά, δεν εξηγείται αλλιώς: Οι Έλληνες έχουμε πέσει σε βαθύ λήθαργο. Είναι ίσως η τηλεόραση, ίσως το Facebook, το Ίντερνετ, ο ωχαδερφισμός. Όμως, πώς μπορούμε, ως λαός, να μένουμε απαθείς απέναντι σε αθώες ψυχές, σε παιδάκια που πεινάνε; Ίσως, τελικά, να έχουμε τους “ηγέτες” που αξίζουμε. Γιατί όπως αδιαφορούν κι αυτοί βλέποντας την ανείπωτη τραγωδία να εξελίσσεται μπροστά τους, έτσι κι εμείς μένουμε απαθείς.

Και, κάποιοι από εμάς, συμφωνούμε ότι “δεν υπάρχει άλλος δρόμος” πέρα από αυτή τη “διάσωση της χώρας”. Όμως, πώς διάβολο σώζεται μια χώρα, όταν πεινάνε τα παιδιά της; Γιατί, αν είναι έτσι, τότε και τα στρατεύματα των ναζί, “έσωσαν” τη χώρα το ’41…
Αυτά τα λέμε, επειδή συνήθως οι αριθμοί είναι πολύ ψυχροί για να συγκινήσουν. Και εδώ, στην iTabloid, πολλές φορές, στο μικρό διάστημα της ζωής της ηλεκτρονικής εφημερίδας, έχουμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Και έχουμε δώσει τους αριθμούς της παιδικής (και όχι μόνο) φτώχειας. Οι οποίοι, δυστυχώς, μεγαλώνουν. Και αποδεικνύουν γιατί είναι πλέον δεκάδες οι περιπτώσεις παιδιών που δεν πηγαίνουν στα σχολεία για να μη λιποθυμήσουν από την πείνα, ή που τα ταϊζουν στα κρυφά οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους. Εκεί φτάσαμε; Εκεί, κύριε Σαμαρά, κύριε Βενιζέλο, κύριε Κουβέλη; Κι εσείς; Όλοι οι βουλευτές, όλοι οι εθνοΠΑΤΕΡΕΣ μας, πώς αισθάνεστε άραγε με αυτά τα στοιχεία; Αλλά να σας τα δώσουμε:
Τα στοιχεία, τα έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με την οποία, ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα έχει φτάσει στο 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
Τα αποτελέσματα της δειγματοληπτικής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών έτους 2011 δείχνουν ότι το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΣΤΑΤ, το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 6.591,00 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 13.842 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.
- Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 12.637,08 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της Xώρας σε 21.590,07 ευρώ.
- Τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 901.194 και τα μέλη τους σε 2.341.400.
- Ο κίνδυνος φτώχειας για παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (παιδική φτώχεια) ανέρχεται σε 23,7% και είναι υψηλότερος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
- Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε ποσοστό 23,6% και είναι αυξημένος κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010.
- Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.403.000 άτομα.
- Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από 3 μήνες συνολικά το έτος ανέρχεται σε 837.300 άτομα, ενώ στο προηγούμενο έτος (2010) ανερχόταν σε 544.800 άτομα.
Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι κυρίως:
- Άνδρες άνεργοι (48,4%)
- Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (43,2%)
- Λοιποί μη οικονομικά ενεργοί (εκτός συνταξιούχων (30,0%)
- Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (29,7%)
- Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (25,8%)
- Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23,7%)
Καμαρώστε τα κατορθώματά μας. Γιατί όλοι έχουμε βάλει το λιθαράκι μας…