Κυριακή 7 Απριλίου 2013

1614 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος


Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στά 1541 μ.Χ. στο Φόδελε του Ηρακλείου στην Κρήτη. Τα πρώτα του παιδικά χρόνια τα περνά μέσα σέ μια λαγκαδιά, μ' ένα ποτάμι να τη διασχίζει κυλώντας μέσα απο ένα δάσος με πορτοκλιές και αιωνόβια πλατάνια.
Σ' αυτό το ειδυλλιακό περιβάλον, δημιουργήθηκαν οι προυποθέσεις γιά τη διαμόρφωση του ιδιόμορφου χαρακτήρα του. Το βυζαντινό εκκλησάκι της Παναγιάς του δίνει το ερέθισμα να ασχοληθεί με την αγιογραφία και να εκφραστεί μ' αυτήν.


Αργότερα στο Χάνδακα θα μαθητεύσει κοντά σε Σιναϊτες μοναχούς- δασκάλους στο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης, όπου θα τελειοποιείσει τεχνικά το ταλέντο του.
Διδάσκεται τη Βυζαντινή τεχνοτροπία στη τέχνη της φορητής εικόνας και επηρεάζεται από τη Κρητική Σχολή, βρίσκοντας τίς πρώτες εκφραστικές φόρμες του.
Γύρω στα 1566, φτασμένος "ζγουράφος" πιά και σε ηλικία 25 ετών θα αναζητήσει την ανάδειξη του ταλέντου του σε άλλους ορίζοντες.
Πρώτος σταθμός η Βενετία όπου του δίνεται η ευκαιρία να μαθητεύσει κοντά στον Τιτσιάνο και να δουλέψει με μεγάλους ζωγράφους της ώριμης αναγέννησης όπως ο Τιντορέττο, ο Βερονέζε, ο Μπασάνο καί άλλους.
Επόμενος σταθμός η Ρώμη όπου φτάνει στα 1570, και ασχολείται εκτός από τη ζωγραφική και με την αρχιτεκτονική και γλυπτική. Ομως παρά τις γνωριμίες του με ζωγράφους όπως ο Μπαρότσιο, ο Πομαρέντσι και ο Βαζάρι, ο "αιώνιος εξόριστος" θα κρίνει οτι δέν του παρέχονται οι δυνατότητες ανάδειξης του ταλέντου του και το 1572 θα φύγει για την Ισπανία.
Στη Μαδρίτη του παρεχόταν η ευκαιρία να δουλέψει γιά το βασιλιά Φίλιππο Β' στην εικονογράφηση του ανάκτορου του Εσκοριάλ. Η αντίληψή του όμως γιά την τέχνη καί την απόδοση των θεμάτων δεν θα τύχει της ανάλογης κατανόησης από το Φίλιππο και έτσι το 1577 έρχεται στο Τολέδο.
Στο Τολέδο, πού την εποχή αυτη ήταν το μεγαλυτερο θρησκευτικό καί πνευματικό κέντρο στην Ισπανία, ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ήρθε γιά να ζωγραφίσει το εικονοστάσιο του Σάντο Ντομίνγκο ελ Αντίγκονο.
Το 1584 αποφασίζει να μείνει οριστικά στο Τολέδο, που το αγάπησε σάν δεύτερη πατρίδα.
Εδώ γνώρισε την Τζερόνυμα ντε λα Κουέμπας, τη γυναίκα που μαζί της απέκτησε ένα γυιό, το Γιώργη- Εμμανουήλ.
Στο Τολέδο μεγαλούργησε το ταλέντο του και δεν σταμάτησε να εργάζεται παρά μόνο όταν πέθανε το 1614.
1614 Σαν σήμερα πεθαίνει ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος

1 σχόλιο:

RedHat είπε...

πολύ ωραία η ανάρτηση για τον μεγάλο κρητικό ζωγράφο....
αισθάνθηκα έκπληξη διαβάζοντας την γιατί συνήθως ''ξεχνούν΄΄ τον τόπο γέννησης του Θεοτοκόπουλου και η γραμμή που επικρατεί είναι να λένε ότι ο ζωγράφος γεννήθηκε στο Ηράκλειο.
Η καταγωγή μου είναι από το Φόδελε και η περιοχή που βρίσκεται το αναστηλώμενο σπίτι του Θεοτοκόπουλου απο παλιά λέγεται Θεοτοκιανά. Υπήρχε δε ένας φοδελιανός (που τον είχα δεί ) που νόμιζες οτι ήταν αδελφός του ζωγράφου.
καλή σου μερα