Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ἡ Τουρκία ζήτησε κειμήλια Ἑλλήνων ἡρώων τοῦ 1821! ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΔΩΣΟΥΜΕ!!!
Και πολύ καλά κάνουν οι Τουρκαλάδες και τα ζητούν κι ας ξέρουν ότι δεν θα τα δώσουμε!!
Μας ξεφτιλίζουν γιατί αυτό μας αξίζει!!

Ω,ναι..να τους τα δώσουμε!!
Είμαι σίγουρη πως θα τύχουν της εκτιμήσεως ,της προβολής και της θέσεως που τους πρέπει.
Να τα πάρουν και θα πηγαίνουμε με χαρά να τα βλέπουμε, γιατί είμαι σίγουρη πως θα τα έχουν στην καλλίτερη θέση, τι κι αν οι ήρωες αυτοί ήταν οι εχθροί τους;;
Προσωπικά ως Ελληνίδα δεν με προσβάλει καθόλου η πρόταση αυτή,αντιθέτως με τιμά ιδιαιτέρως και τους ευχαριστώ για την εκτίμηση !!
Από την άλλη με ντροπιάζει βαθύτατα το ξεφτιλισμένο αυτό υποκρατίδιο,γιατί κράτος ΕΛΛΗΝΩΝ δεν είναι!!
Αυτό το βαθὐτατα ανθελληνικό κράτος που όσο περνάει ο καιρός και μαθαίνω τέτοια γεγονότα,τόσο αντιλαμβάνομαι γιατί τους ἠταν τόσο εύκολο να μας καταστήσουν κι επισήμως προτεκτοράτο τους!

Γιατί δεν μας άξιζε τίποτε άλλο!
Ελεύθερα κράτη αξίζουν σε ελεύθερους ανθρώπους που τιμούν τα ιερά και τα όσιά τους!
Αν είναι δυνατόν ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ιστορικά κειμήλια όπως το καριοφύλλι του Κολοκοτρώνη,να μην βρίσκονται στις προσθήκες των καλλιτέρων μουσείων μας,αλλά στην ιδιωτική συλλογή υπερηλίκου κυρίας!

Κι όμως είναι αλήθεια..

ΥΓ. Ο μέγας και τρανός Θεμιστοκλής,ένας από τους ήρωες των Περσικών πολέμων, που έσωσε την χώρα μας με τις καίριες παρεμβολές του,στον Μαραθώνα,στο Αρτεμίσιο και στην Σαλαμίνα,ξέρετε πως πέθανε και κυρίως που;
Εξόριστος από τους συμπατριώτες του στην Περσία,όπου ο Αρταξέρξης τον υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες ,θεωρώντας πως τέτοια μυαλά τους χρειάζονται,σε αντίθεση με εμάς που πιά δεν μας χρειαζόταν!

«Μακάρι οι Έλληνες να διώχνουν πάντα έτσι τους καλύτερους ανθρώπους τους».. είπε ο Αρταξέρξης !

Αυτό ακριβώς κάναμε και εξακολουθούμε να κάνουμε σε ζωντανούς και πεθαμένους…

Πόσοι και πόσοι ευεργέτες και λαμπρά μυαλά της Ελλάδος,είχαν την ίδια τύχη;

Σεμέλη Διονύσου.Σπουδαία ιστορικά κειμήλια ηρώων της επαναστάσεως του 1821 παραμένουν αναξιοποίητα στο σπίτι απογόνων ενός εκ των ηρώων της Παλιγγενεσίας, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια και συντήρησή τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για κειμήλια μοναδικής ιστορικής αξίας, όπως το καρυοφύλλι του ηγέτη της επαναστάσεως Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το όπλο του πρωτοπαλίκαρού του, Ζαχαριά, καθώς και προσωπικά αντικείμενα του ήρωα Χατζηγιάννη Μέξη: ιστορικά έγγραφα, ο Μεγαλόσταυρος τον οποίο φορούσε ο Σπετσιώτης πρόκριτος, το παράσημο με το οποίο τιμήθηκε από τον βασιλιά Όθωνα, μετάλλια ανδρείας, έπιπλα και κειμήλια, όπως το μεγάλο μπαούλο-θησαυροφυλάκιό του, αλλά και προσωπικά του οικιακά σκεύη!

Όλα αυτά τα ανεκτίμητης ιστορικής αξίας κειμήλια, βρίσκονται στην οικία της συζύγου τού, μακαρίτη πλέον, Ιωάννη-Χατζηγιάννη Μέξη, δισέγγονου του μεγάλου ευπατρίδη και αναγεννητού των Σπετσών, Χατζηγιάννη Μέξη.

Η χήρα του δισέγγονου Χατζηγιάννη Μέξη, Φάτια, στα 81 της χρόνια πλέον, αντιμέτωπη με την αδιαφορία της Πολιτείας, εκφράζει την αγανάκτησή της αλλά και την αγωνία της για το μέλλον αυτών των ιστορικών αντικειμένων.

«Είμαι σχεδόν 81 χρονών, πόσα χρόνια θα ζήσω για να διατηρώ στο σπίτι μου τόσα σημαντικά κειμήλια ηρώων της Επαναστάσεως; Αυτοί οι ήρωες της Παλιγγενεσίας έδωσαν τη ζωή τους, το αίμα τους, για να ελευθερωθεί η χώρα μας αλλά δυστυχώς, όπως φαίνεται, η Πολιτεία αδιαφορεί. Δεν νοιάζεται στο ελάχιστο να αξιοποιήσει την μεγάλη ιστορική μας κληρονομιά».

Όπως λέει η κ. Μέξη, μια αντιπροσωπεία απόστρατων αξιωματικών εκδήλωσε πριν από χρόνια, ενδιαφέρον για τα κειμήλια των ηρώων της Επαναστάσεως του ’21, για λογαριασμό της Ένωσής τους.

Από την πλευρά όμως της επίσημης Πολιτείας, υπήρξε πλήρης αδιαφορία. «Τους καλέσαμε να έρθουν στο σπίτι και να δουν όλο τον πολύτιμο θησαυρό αλλά ακόμη περιμένουμε», τονίζει η κ. Φάτια Μέξη και συνεχίζει με νόημα: «Εγώ θέλω να παραμείνουν τα ιστορικά κειμήλια των ηρώων στην Ελλάδα και να μην πάνε αλλού…».

Εκπληκτικό! Το καρυοφύλλι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αλλά και του πρωτοπαλικαριού του Ζαχαριά, βρίσκονται στην οικία της οικογένειας Μέξη! Όπως διευκρινίζει η κα Μέξη, «ο Κολοκοτρώνης δεν είχε μόνον αυτό το όπλο. Είχε κι άλλα. Όταν αποφασίστηκε η φυλάκισή του, εμπιστεύθηκε τα όπλα του στον Χατζηγιάννη Μέξη. Αυτό είναι το καρυοφύλλι του και βλέπετε τον στολισμό του. Το άλλο όπλο ανήκει στο πρωτοπαλίκαρο του Κολοκοτρώνη, τον Ζαχαριά».

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΤΑ ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ ’21!!!

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό! Τούρκος, μέλος της τουρκικής πρεσβείας, επί χρόνια εργαζόμενος στη χώρα μας ως μεταφραστής, πλησίασε την κόρη της κας Φάτιας Μέξη, Ιλόνα ζητώντας της τα ιστορικά κειμήλια του Κολοκοτρώνη, του Χατζηγιάννη Μέξη και του Ζαχαριά, για λογαριασμό του τουρκικού Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης!

Ο εχθρός και αντίπαλος των Ελλήνων στα 1821, η Τουρκία, αναγνωρίζοντας τον απελευθερωτικό αγώνα των ηρώων της επαναστάσεως, ήθελε να αναδείξει στους δικούς της πανεπιστημιακούς ή μουσειακούς χώρους, τα πολύτιμα κειμήλια των ηρώων της εθνικής μας Παλιγγενεσίας!!!

Πώς λοιπόν να μην βγαίνουν οι Τούρκοι διά του Ερντογάν, να διεκδικούν ακόμη και την ολυμπιακή φλόγα, όταν βλέπουν διάχυτη την αδιαφορία της Ελλάδας για τον δικό της πολιτισμό και τη συνεπακόλουθη ανυπαρξία ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας – όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα μέσα από το defencenet.gr;

Η Ιλόνα Μέξη, τρισέγγονη του Χατζηγιάννη Μέξη, τόνισε: «Βεβαίως και δεν πρόκειται να φτάσουμε στο σημείο να δώσουμε τα ιστορικά κειμήλια των ηρώων μας στην Τουρκία. Το γεγονός όμως, δείχνει ποιος είναι ο σεβασμός της σύγχρονης Ελλάδας απέναντι σε αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για να ζούμε εμείς ελεύθεροι.

Βλέποντας όλα αυτά, ας μην απορούμε γιατί η χώρα μας βρίσκεται σήμερα υπό πλήρη διάλυση. Φαινόμενα σήψης σαν και αυτό, το επιβεβαιώνουν. Εάν η Πολιτεία παραμείνει αδιάφορη, μετά την μητέρα μου, θα συνεχίσω να διατηρώ εγώ στο δικό μου σπίτι, τα ιστορικά αυτά κειμήλια».

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΞΗΣ

Ο Χατζηγιάννης Μέξης ήταν πρόκριτος των Σπετσών (1755 – 1835), από τους πλουσιότερους ανθρώπους του νησιού και τους ισχυρότερους. Είχε γίνει μέλος της Φιλικής Εταιρείας και μόλις ξέσπασε η Επανάσταση, στάθηκε ένας από τους πιο θερμούς υποστηριχτές της, και οργανωτές της. Έβγαλε στον κοινό αγώνα τρία πλοία, το «Θεμιστοκλής», το «Επαμεινώνδας» και το «Περικλής». Ήταν και τα τρία άρτια εξοπλισμένα.


Διακρίθηκε όμως και για την επιβλητική εκτιμώμενη φυσιογνωμία του, την αποφασιστικότητά του, τη δραστηριότητά του και το θάρρος του. Πήρε προσωπικά μέρος στις διάφορες μάχες. Όταν τέλειωσε η Επανάσταση, εκλέχτηκε σύμβουλος Επικρατείας, γερουσιαστής και πληρεξούσιος από τις Σπέτσες. Ο Όθωνας τον τίμησε με το παράσημο του Χρυσού Σταυρού.

Πηγη